בעיות בהנקה – איך מזהים?

 

בעיות בהנקה

נשים רבות, בעיקר לאחר לידה ראשונה נתקלות בקשיים שונים בהנקה במהלך השבועות הראשונים שלאחר הלידה ולא כולן מצליחות ישר להכנה להנקה טובה ונכונה. בחלק מהמקרים חלקן לא תמיד יודעות לזהות שקיימות בעיות בהנקה ובהתאם – אינן יודעות מתי כדאי להסתייע בעזרה מקצועית. נירית אוליבקוביץ' – יועצת הנקה מוסמכת IBCLC מתייחסת לסימנים נפוצים היכולים להעיד על כך שההנקה אינה מתבצעת כראוי.

1. תינוק ישנוני רוב היום, אפטי/חלש – מומלץ להתייעץ בהקדם עם רופא ילדים, לבצע שקילה ולעשות מעקב אחר חיתולים רטובים. (ראי סעיף 6 בכתבה זו)

 2. תינוק בוכה כל הזמן או חלק גדול מהזמן.

כמה אמור תינוק לעלות במשקל בחודשים הראשונים?

3. תינוק נרדם הרבה על השד ובמקביל לא שבע, דורש תוספות של תחליפי חלב או יונק ללא הפסקה – בשבועות הראשונים לחייו של תינוק מאוד סביר שהתינוק יונק בתדירות גבוהה, אפילו כל שעה, אבל חשוב לשים לב שבסיום ההנקה התינוק רגוע, שבע ונינוח ושאינו נרדם רגעים ספורים אחרי תחילת ההנקה.

4.  התינוק לא שקט ולא נינוח כאשר הוא יונק כשתינוק בוכה ומתרגז במהלך היניקה ייתכנו הדברים הבאים: בעיה בהנקה, בעיה בזרימת החלב (ולאו דווקא מחסור בחלב ), חיבור לא נכון של התינוק לשד, או קושי של התינוק להוליך חלב מהשד באופן מספק.

5.  התינוק מתנתק וחוזר לשד באופן תדיר במהלך ההנקה – התנתקות של התינוק מהשד לא אמורה לקרות במהלך הנקה תקינה. התנתקויות רבות ייתכנו כשיש בעיה בתפיסת השד, בזרימת החלב או בהחזקת התינוק, או במצבים בהם לתינוק יש לשון קשורה. במקרים בהם התינוק מתנתק מהשד יעלה חשש שיש בעיות בהנקה.

6.  התינוק לא מייצר לפחות 5 או 6 חיתולים רטובים במהלך 24 שעות – מחסור בחיתולים רטובים מעיד על כך שהתינוק לא מקבל מספיק נוזלים, ייתכן מאוד שעקב בעיה בהנקה.  זה הזמן לפנות ליועצת הנקה ו/או לרופא ילדים (אם התינוק יונק כראוי מקור הבעיה יכול להיות אחר)

7.  התינוק לא עושה מספיק קקי או שצבע הצואה ביום הרביעי לחייו לא הפך לחרדלי – גם אם  לתינוק יש כמויות יפות של חיתולים רטובים משתן חובה שביניהם יהיו לפחות 3 חיתולים המכילים צואה במהלך כ- 24 שעות כאשר כמות הצואה צריכה להיות גדולה ובמרקם נוזלי.

8. הנקה כואבת – הנקה נכונה לא אמורה לכאוב! עם זאת, בהחלט יש נשים שבשבועות הראשונים להנקה תלווה אותן תחושה לא נעימה. בכל מקרה בו את חשה חוסר נוחות במהלך ההנקה או אחריה ייתכן וקיימת בעיה בחיבור התינוק לשד – במקרה כזה מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת IBCLC. כאשר ההנקה כואבת לאורך זמן זה בהחלט יכול להעיד על בעיות בהנקה.

9. תינוק לא עולה במשקל – תינוק שאיבד יותר מ- 10% ממשקל גופו בשלושת הימים הראשונים לחייו מהווה תמרור אזהרה. תינוק שלא חוזר למשקל הלידה שלו לא יאוחר מגיל שבועיים או תינוק שלא עולה במשקל בממוצע  בין 140 ל-170 גרם בשבוע בחודשי חייו הראשונים גם מהווה סימן אזהרה משמעותי.

10. שאיבת חלב – אם את שואבת חלב ולא יוצא לך הרבה – זה לא אומר שאין לך מספיק חלב וזה לא מעיד על קיומן של בעיות בהנקה. בשבועות הראשונים אחרי הלידה הרבה נשים לא מצליחות להוציא הרבה חלב בשאיבה. עם זאת, ככל שתניקי ותשאבי יותר – ייצור החלב יגבר. זה ענין של היצע וביקוש. כמות מועטה שיוצאת בשאיבה לא מעידה על כמות חלב מעטה שנמצאת בשד. אל תיבהלי במידה ולא יוצא הרבה בשאיבה. התמידי בהנקה והתמידי בשאיבה. למדריך שאיבת חלב, האם כדאי להשתמש במשאבת חלב ידנית או חשמלית?

יועצת הנקה פרטית – במידה ויש לכם חשש שההנקה לא מתבצעת כראוי, מומלץ ביותר להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת IBCLC . לעיתים זה רק עניין של הכוונה קלה והכל יכול להסתדר. מחפשים יועצת הנקה איכותית? צרו קשר וננסה לעזור.

נירית אוליבקוביץ הנה ויועצת הנקה  מוסמכת IBCLC ודולה לאחר לידה.

המידע המופיע במאמר מובא לצורך מידע כללי בלבד. המידע מהווה את עמדתו של כותבו. אין המאמר מהווה תחליף לבדיקה רפואית פרטנית.  האתר או כותב המאמר לא יהיו אחראים לכל תוצאה הנובעת מפרסום תוכן זה או מכך שמי מקוראי המאמר ביצע את המוצע בו, בין אם התייעץ או שלא התייעץ כראוי עם בעל מקצוע בעניינו האישי.

Share This Post
Have your say!
00
3 Comments
  1. לפטמות סדוקות- יש תכשיר שעשוי מאלוורה טבעית, פעילה ומיוצבת.
    טובה גם לעיבוי הפירנאום לפני הלידה .
    לפרטים-
    גפן 0587204830

    Reply
  2. אהבתי את הכתבה מאוד ואני גם מאמינה שמוטב לפנות ליועצת הנקה או מומחית בנושא שמלווה בכל שלבי ההנקה. אין מה לחסוך בנושא הזה זה פשוט פותר הכול. כמו שרשמת הכוונה אחת באמת יכולה לסדר את הכל.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.