חדר לידה – החלטתם כבר מי יבוא איתכם?

מתלבטים את מי לקחת איתכם אל חדר לידה? ייתכן שאמא לוחצת לבוא איתכם, או שהחמה תיעלב אם לא תוזמן, אבל זכרו כי הכי חשוב שהיולדת תרגיש בנוח ושכתוצאה מכך תהיה לכם חוויית לידה טובה ככל הניתן. קחו את הזמן וחשבו טוב טוב את מי אתם רוצים איתכם בתוך חדר לידה ומי סתם ילחיץ ועדיף שיישאר בחוץ. אז איך יודעים מי הכי מתאים לתפקיד? מיכל ברס, מיילדת בחדרי לידה חולקת מניסיונה מה לדעתה חשוב בבחירת המלווים בלידה.

את מי לקחת לחדר לידה



במסגרת תפקידי כמיילדת יוצא לי לשמוע לא פעם משפטים שנאמרים בחדר לידה כגון: "נו, אולי תבדקי אותה? יכול להיות שמשהו לא בסדר"? (הבעל הדואג) "מתי מתחילים זירוז?"(הבעל שלחוץ לסיים עניינים), "אצלי זה לא לקח כל כך הרבה זמן" (החמה או האמא המפרגנת) ולא חסרות דוגמאות נוראיות נוספות. בן הזוג שלך, אמא, חמות, חברה או אחות, שבאמת רוצים רק בטובתך, עלולים לעיתים ליצור אוירה מלחיצה בחדר הלידה ולהפריע למהלך הטבעי כ"כ שנקרא לידה.

אז האם כבר יצא לכם לחשוב מי ילווה אתכם בחדר לידה ויצטרף לחויה המרגשת של הלידה?

בחירת מלווים ללידה נעשית הרבה פעמים ללא מחשבה מרובה, ולפעמים הזוג בוחר מלווים לא מתאימים, רק כדי "לא להעליב". בין אם זו אחותך, אמא שלך, אמא של בעלך או כל אחד אחר, אל תצרפו ללידה מישהו מתוך לחץ ותחושת מחויבות, במיוחד אם זה בניגוד לרצונכם האישי. חדר לידה יכול להיות מקום מאוד מלחיץ ועל מנת שתהיה לכם חווית לידה חיובית ורגועה ככל הניתן עדיף להקיף עצמכם באנשים שאתם אוהבים ושאתם מרגישים איתם מספיק בנוח על מנת שיהיו סביבכם באירוע אינטימי שכזה. זכרו כי במהלך הלידה נזרקים משפטים אינטימיים לחלל החדר, והלידה עצמה כרוכה בלא מעט חשיפה נפשית, פיזית וגם עירום) בנוסף, כל מלווה בלידה חייב לדעת שהוא בא לעבוד. בדיוק כמו המיילדת והרופא וכל צוות חדר הלידה הוא/היא אמורים להיות שם כדי לתמוך ולסייע ליולדת, ובטח שלא להלחיץ ולזרז את העניינים.

בן הזוג שלך:

בן הזוג כמובן. הוא זה שליווה אותך לאורך כל ההריון, התרגש איתך באולטרא סאונד, ליטף לך את הבטן, והתלהב מכל בעיטה. נכון שבן הזוג הוא השותף הטבעי והראשוני לחלוק איתך הכל בחדר הלידה אבל יש גברים שלעיתים לא מבינים מה תפקידם בתוך חדר לידה ועלולים "לפשל". חשוב שיולדת תסביר לבן הזוג עוד לפני מועד הלידה שבזמן השהייה בחדר הלידה אין מקום למשקעים, ריבים וויכוחים. על הגבר לדעת כי היולדת עוברת בזמן הלידה חוויה לא פשוטה. על בן הזוג מוטלת החובה לדאוג לאינטרסים של היולדת במהלך הלידה, להבין בשבילה מה מסביר הצוות הרפואי, לפנק אותה בשתיה או באוכל ולדאוג באופן כללי לאוירה טובה ונעימה בתוך חדר הלידה. אם נדמה לך שבעלך לא הבין עדיין איך זה עובד – עדכני אותו לקראת הצפוי לו בחדר לידה. שלא יהיו הפתעות.

אמא שלך:

אם בחרת לצרף את אמא שלך לחויית הלידה ולהכניס אותה איתכם לחדר הלידה חשוב שתדעי לקראת מה את הולכת. ייתכן מאוד כי באופן לא מודע אמך עלולה לעסוק בהשוואות ואולי אף להלחיץ, ייתכן ותוצף בזכרונות מלידתה שלה – איך התמודדה עם הצירים, כמה זמן זה לקח וכו'.

אם את ואמך "על אותו גל" אז מצוין. במידה ואת חוששת שהיא עלולה להלחיץ/להפריע לך להתרכז במשימה – עדיף אולי לוותר. אם חשוב לך שכן תהיה נוכחת בלידה שלך, או שיש ביניכן תקשורת טובה כדאי לדבר איתה ולהכינה לקראת הלידה – להסביר לה מה את מצפה שתעשה ומה ממש תרצי שהיא לא תעשה.

חמה

אם בחרת להביא את חמותך ללידה – כנראה שמערכת היחסים ביניכן נהדרת ונבנתה יפה עם השנים. עם זאת, במידה ואת עושה זאת רק כדי לרצות וכדי להמנע מפגיעה בחמתך- עדיף שלא. היא עלולה להתערב לכם יותר ממה שאתם מעוניינים/עלולה להשוות ללידה שלה ולהכניס לחצים מיותרים. אם את מרגישה איתה בנוח מספיק כדי להיחשף מולה בסיטואציה כמו לידה – שמחה מאוד בשבילך, אבל אם זה רק כדי לרצות – הייתי שוקלת שנית ומנסה לשלוח מסרים דרך בעלך שינסה להוריד אותה מזה.

חברה או אחות צעירה

מהו מקומה בחדר הלידה של חברה או אחות צעירה שטרם ילדו? מצד אחד מקום כמו חדר לידה יכול להלחיץ מישהי צעירה, מצד אחד חברה טובה או אחות היא נפש שקשורה בנפשך, שמרגישה איתך את החוויה, ולפעמים מתרגשת יותר ממך. אז באמת מצד אחד לידה היא לעיתים חוויה לא קלה, לא תמיד מאד נקיה, ועשויה קצת להפחיד מישהי, שמתכננת לעבור אותה בעתיד הקרוב או הרחוק. בשל העדר הניסיון האישי, מלווה כזו יכולה להיות חפה מכל מחשבה על עצמה, ויכולה באמת להתרכז בך ובחוויה אותה את עוברת ולסייע רבות. עם זאת, היא עלולה להבהל/להשאר משותקת מעט מבחינת תפקוד מכיוון שכל הסיטואציה זרה לה ואינה מכירה את ה"כללים" ומה אמור לקרות מתי. זו החלטה אישית שכל יולדת צריכה לקבל באם היא מרגישה שהחברה או האחות הספציפית מתאימה לסיטואציה ויכולה להכילה.

דולה או מלווה בלידה

באילוצי המערכת הציבורית בארץ, מיילדת לא יכולה להיות צמודה ליולדת אחת לאורך כל הלידה ולרוב מופקדת על 2 יולדות במקביל מה שעלול להוביל לכך שיולדת נוספת או החלפת משמרות, מותירה אתכם לעיתים לבד בחדר הלידה לזמן לא מבוטל. דולה היא הוצאה לא קטנה, אבל אם אתם יכולים להרשות לעצמכם, היא בהחלט מהווה עוגן של שלווה וחיוביות. דולה טובה תמיד תאמין ביכולתך ללדת, תשתמש בכלים כמו שמני עיסוי, נקודות לחיצה ודמיון מודרך. היא תהיה איתכם לפני הלידה, במהלכה, ואחריה, ותנחה את שניכם לחוות את הלידה באופן אופטימלי. איך בוחרים דולה וכמה זה עולה?

לסיכום, הקדישו מחשבה לבחירת המלווה/מלווים בחדר הלידה. אלו דברים שיכולים לשנות לגמרי את התחושה איתה תצאו מהלידה ותתחילו את חייכם החדשים כמשפחה. בהצלחה.

מיכל ברס היא מיילדת בחדרי לידה ואחות במחלקת ילודים, מעבירה קורסי הכנה ללידה, ייעוץ הנקה וטיפול בתינוק. לדף הפייסבוק של מיכל

מ/ב/29/07/13

Share This Post
Have your say!
00
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.