במידה ואת בהריון והעובר שלך כרגע במצג עכוז את ודאי שוקלת אופציה של היפוך חיצוני. לפני שאת מתחילה את הבירורים יש מס' דברים שחשוב שתדעי, למשל: כיצד מתבצע הליך היפוך חיצוני, באילו מקרים לא ניתן לבצע היפוך ועד איזה שבוע צריך להמתין עד ההחלטה ללכת להיפוך? ד"ר גיא גוטמן מסביר.
שכיחות מצג עכוז וסיכויי הצלחה בהיפוכים
כ – 5% בלבד מהנשים בהריון יגיעו לשבוע 37 כאשר העובר שלהן במצג עכוז וסיכויי ההצלחה של היפוכים עומדים על כ – 50%. אחוז הסיבוכים בהיפוכים חיצוניים נמוך מאוד ועומד על פחות מ – 1%.
מה האופציות העומדות בפני אישה בהריון שעוברה נמצא במצג עכוז?
במידה והעובר במצג עכוז יש לחכות עד לשבוע 37 להריון מכיוון שעד אז ייתכן שהעובר יתהפך בעצמו. לידת עכוז נחשבת מסוכנת גם לאם וגם ליילוד, לכן רוב בתי החולים בארץ לא מאפשרים זאת. לאור זאת עומדות בפני הנשים שעוברן במצג עכוז שתי אפשרויות:
- לקבוע ניתוח קיסרי מוזמן מראש
ניתוח קיסרי מוזמן ייקבע לשבוע 39 להריון, זאת על מנת למזער את הסיכוי לכך שצירים או ירידת מים יפתיעו את היולדת אך עם זאת שהעובר יהיה במצב מפותח דיו על מנת להוולד במצב תקין. במקרה זה ביום הניתוח תבוצע לאישה בדיקת אולטראסאונד נוספת על מנת לוודא שהעובר עדיין במצג עכוז ושיש אכן צורך בניתוח.
- לבצע היפוך חיצוני אצל רופא באחד מבתי החולים בארץ
במידה ויולדת מגיעה לשבוע 37 ועוברה במצג עכוז – עליה או לפנות לרופא המטפל לצורך קבלת הפניה להיפוך איתה יש לגשת לבית החולים בו היא מעוניינת לבצע את ההיפוך, או לפנות ישירות למרפאת הנשים בבית החולים בו היא רוצה להיות מטופלת. ההיפוך החיצוני נעשה בשבוע 38 להריון. מדוע? מכיוון שעד לשבוע 37 להריון העובר יכול להתהפך באופן טבעי ואילו ביצוע היפוך בשבוע מתקדם מ -39 אינו רצוי.
כיצד מתבצע ההיפוך עצמו?
היפוך חיצוני של עובר מתבצע בצמוד לחדר ניתוח על מנת לאפשר תגובה מהירה ודחופה במידה ויחולו סיבוכים כמו תחילת צירים או מצוקה עוברית במהלך ההיפוך. ההיפוך החיצוני הנו פעולה שמבוססת על מס' שלבים: לפני תחילת הפעולה תבוצע ליולדת בדיקת אולטראסאונד על מנת לוודא שיש כמות מספקת של מי שפיר לביצוע ההיפוך, שחבל הטבור אינו כרוך סביב צוואר העובר ובאופן כללי שמצב העובר טוב ותקין.
בשלב השני היולדת תקבל ריטודרין, תרופה אשר תפקידה להרפות את שריר הרחם. כ – 20 דקות לאחר מתן התרופה הרופא המטפל, באמצעות לחץ חיצוני שהוא מפעיל על דופן הבטן מנסה להפוך את העובר ממצג עכוז למצג ראש. היפוך לרוב נמשך כמס' דקות בלבד. פעולת ההיפוך מתבצעת תוך כדי ניטור רציף של לב העובר. על הרופא המבצע את ההיפוך להפסיקו מיד במידה והוא נתקל בקושי או התנגדות חריפים מצד העובר, מצוקת עובר או כאבים חזקים אצל היולדת. בסיום ההיפוך – על היולדת להשאר בבית החולים להשגחה של מס' שעות. במידה והכל תקין – היולדת נשלחת לביתה וחוזרת למחרת לביצוע בדיקת אולטראסאונד ומוניטור לעובר.
באילו מקרים נמנעים מלבצע היפוך?
הריונות המלווים במחלות של האם או של העובר
עובר במשקל גבוה או נמוך (מעל 3.8 קילו ומתחת ל- 2.5 ק"ג)
שליית פתח (מצב בו השלייה חוסמת את צוואר הרחם)
דימום פעיל
מצב לאחר ניתוח קיסרי
הריון תאומים
מיעוט מי שפיר (זאת מעריכים בבדיקת אולטראסאונד המתבצעת בסמוך להיפוך)
צירים או ירידת מים
מקרה בו עכוזו של העובר מבוסס עמוק בתוך תעלת הלידה.
מהם הסיכונים העיקריים בביצוע היפוך לפני ניתוח קיסרי?
הסיכון העיקרי בביצוע היפוך הוא שכתוצאה מהפעלת הלחץ על הרחם עלולה להתרחש היפרדות שיליה שהיא נדירה, אך מסוכנת. במצב בו מתרחשת היפרדות מלאה של השיליה מהרחם יהיה צורך מיידי לנתח את האישה על מנת לחלץ את היילוד ללא פגע, שכן השיליה אחראית על אספקת החמצן והדם לעובר. כמו כן, קיימים בהיפוך סיכונים כמו ירידת דופק העובר.
האם קופות החולים מממנות את הליך ההיפוך?
אכן קופות החולים מממנות את הליך ההיפוך ובאופן מלא. בנוסף, אין נכון להיום מכונים רפואיים פרטיים שמבצעים היפוכים לנשים בהריון.
מה לגבי היפוכים אצל מטפלים אלטרנטיביים?
רק רופא בעל מיומנות בביצוע היפוכים, בסמוך לחדר ניתוח ובגיבוי של צוות מקצועי שייתן מענה רפואי חירום בעת הצורך יכול לבצע היפוך או ניסיון להיפוך בצורה בטוחה.
ד"ר גיא גוטמן הנו מומחה במיילדות גניקולוגיה, פיריון והפרייה חוץ גופית.
ג/ג/29/09/13
המידע המופיע במאמר מובא לצורך מידע כללי בלבד. המידע מהווה את עמדתו של כותבו. אין המאמר מהווה תחליף לבדיקה רפואית פרטנית. האתר או כותב המאמר לא יהיו אחראים לכל תוצאה הנובעת מפרסום תוכן זה או מכך שמי מקוראי המאמר ביצע את המוצע בו, בין אם התייעץ או שלא התייעץ כראוי עם בעל מקצוע בעניינו האישי.
Pingback: שבוע 33 להריון