לידה מוקדמת
לידה מוקדמת – מתי?
לידה מוקדמת הנה כל לידה אשר מתרחשת לפני הגיעה של היולדת לשבוע 37 להריונה, ללא קשר לחודש ההריון (שכן, החל משבוע 36 להריון היולדת נמצאת בחודש התשיעי להריון, אך לידה בשבוע 36 עדיין תיחשב לידה מוקדמת) – באילו מדינות מתרחשות מדי שנה הכי הרבה לידות מוקדמות?
לידה מוקדמת – גורמים
אילו גורמים ומצבים עלולים לגרום ללידה מוקדמת?
1. סיבוכים בהריון
סיבוכים כגון שיליית פתח, היפרדות שיליה, זיהום במי השפיר שיכול להיגרם ממגוון סיבות, דלקת בדרכי השתן ועוד.
2. משקלה וגילה של היולדת
משקל נמוך מדי של היולדת וכן גיל צעיר מדי (מתחת ל – 18) או מבוגר מדי (מעל 40) עלול להוות גורם סיכון ללידה מוקדמת.
3. מחלות של היולדת בזמן ההריון ובאופן כללי
דלקת ריאות, שפעת, זיהום בדרכי השתן, אנמיה חריפה, מחלות לב של היולדת ועוד.
4. עבר מיילדותי של היולדת
במידה וליולדת היו בעבר לידות מוקדמות, או הפלות בשלב מאוחר של ההריון היא תימצא בסיכון רב יותר ללדת בלידה מוקדמת, מאשר יולדות שלהן עבר מיילדותי ללא לידות מוקדמות או הפלות מאוחרות. באילו מדינה מתרחשות הכי הרבה לידות מוקדמות?
5. הרגלים של האם
עישון סיגריות וצריכת אלכוהול עלולים להוביל ללידה מוקדמת.
6. הריון עם יותר מעובר אחד
לידות תאומים, שלישיות וכו' מתרחשות פעמים רבות לפני שבוע 37. הידעת? כ – 50% מלידות התאומים מתרחשות לפני שבוע 37 להריון.
7. ניתוחים בטניים שעברה האם בעבר
עלולים לגרום להעלאת הסיכון ללידה מוקדמת.
לידה מוקדמת – סיכונים
הסיכונים שבלידה מוקדמת הנם רחבים. תינוק שנולד בלידה מוקדמת, כלומר פג, עלול לסבול מלקויות ובעיות בריאותיות כגון בעיות בנשימה, קשיי שמיעה וראייה, איחור בהתפתחות, בעיות גדילה ועוד. חומרת הפגיעה בתינוק שנולד לפני שבוע 37 (כלומר פג, שנולד בלידה מוקדמת) תלויה באופן סטטיסטי בשבוע ההריון בו נולד, אך כמובן שכל מקרה לגופו. ייתכנו בהחלט מקרים בהם תינוק נולד בריא ורגיל לגמרי בשבוע 36, אך זו תיקרא "לידה מוקדמת". לעומת מקרים אלו, לדוגמא תינוקות שיוולדו לפני שבוע 28 – סיכוייהם לשרוד נמוכים, ואלו שישרדו לרוב יסבלו מבעיות לא פשוטות. לעומתם אלו שנולדים לאחר שבוע 34 סיכוייהם לנהל חיים רגילים לגמרי בהמשך גבוהים מאוד, אך שוב, כל מקרה לגופו. שרידותו והמשך מהלך חייו התקין של תינוק שנולד בלידה מוקדמת נתונים להרבה פרמטרים משתנים כמו הצוות המטפל, המשקל בו נולד התינוק, מצבו הבריאותי בלידה, מהלך הלידה ועוד.
איך להקטין את הסיכוי ללידה מוקדמת?
1. שמירה על הבריאות וההיגיינה – על כל אישה בהריון לדאוג לשמור על בריאותה, להתלבש כראוי בימים קרים, לא לשהות במקומות שקר בהם במיוחד (תחת מזגנים כבדים, לדוגמא), לשטוף ידיים היטב לאחר נגיעה בבשר, ולשמור על היגיינה כללית. חשוב להקפיד בעיקר לשטוף ידיים לפני ארוחה.
2. שמירה על מצב רוח תקין ולהמנע מלחצים נפשיים ומתח – הרגשה פיזית קשורה פעמים רבות להרגשה נפשית, במידה והיולדת חווה סטרס ולחצים נפשיים, זה בהחלט יכול להשפיע לרעה על סיכוייה להגיע ללידה במועד (שבוע 37 והלאה).
3. מעקב תקין וסדיר אצל רופא הנשים – הקפידי לבקר אצל רופא/ת הנשים שלך במהלך מעקב ההריון, והתריאי על כל שינוי במהלך ההריון כגון הפרשות שונות חריגות, התכווצויות בבטן, דימומים וכל ארוע שנראה לך חריג במסגרת ההריון. עדיף להטריד את הרופא, מאשר להצטער אח"כ.
4. הימנעות ממאמץ וסחיבה של משאות כבדים – במיוחד אם את נמצאת בקבוצת הסיכון ללידה מוקדמת, אך לא רק.
המידע המופיע במאמר מובא לצורך מידע כללי בלבד. המידע מהווה את עמדתו של כותבו ואינו מהווה חוות דעת מקצועית או רפואית. אין המאמר מהווה תחליף לבדיקה רפואית פרטנית או לדעתו של איש מקצוע. האתר או כותב המאמר לא יהיו אחראים לכל תוצאה הנובעת מפרסום תוכן זה או מכך שמי מקוראי המאמר ביצע את המוצע בו, בין אם התייעץ או שלא התייעץ כראוי עם בעל מקצוע בעניינו האישי.
Drion
I love these arilstec. How many words can a wordsmith smith?