בדיקת GBS אינה מוכרת לכלל הנשים בהריון בישראל, אלא רק לאלו שביקשו הפניה מיוחדת אליה, או אלו המעטות שהרופא הפנה אותן אליה. מהי בדיקת GBS? למי היא מיועדת ומתי מבצעים אותה? להלן הפרטים.
מהו חיידק ה – GBS?
מדובר בחיידק, סטרפטוקוק מסוג B הנמצא במערכת העיכול או איברי המין, או בדרכי השתן. אלא אם כן החיידק נמצא בדרכי השתן, אין תופעות המעידות על הימצאותו בגוף. במידה והחיידק נמצא בדרכי השתן תיתכן צריבה בעת מתן שתן ובמקרים חריפים גם כאבים בגב התחתון. אצל נשים מסוימות החיידק נמצא והן פעמים רבות כלל אינן מודעות לכך. הימצאות החיידק אינה מסוכנת בהריון והידבקות של העובר עלולה להתרחש רק בזמן הלידה עצמה. סכנות עיקריות ליילוד במידה ויידבק בלידה הינן דלקת קרום המוח, דלקת ריאות, וייתכנו פגיעות נוספות ובמקרים קיצוניים גם תמותה. במידה והתינוק עדיין לא נכנס לתעלת הלידה – לידה בניתוח קיסרי מונעת העברה של החיידק מהאם ליילוד.
כיצד מתבצעת בדיקת GBS?
במרכזי קופות החולים ייקחו דגימה מפי הטבעת ומהנרתיק של היולדת.
האם כל הנשים בהריון מופנות לבדיקת GBS?
בישראל לא. בארה"ב בדיקת ה – GBS הפכה לנורמה וכמעט כל אישה בשבועות 35-37 להריון נשלחת לבצעה. בישראל רק במקרים ספציפיים הרופא ימליץ לבצע בדיקת GBS (המבוצעת בין שבוע 35 ושבוע 37 להריון) בעיקר לנשים שיש להן גורמי סיכון, לדוגמא לידת ילד קודם שנדבק ב – GBS, או כאלו שסבלו מדלקת בשתן במהלך ההריון מחיידק זה. כל אישה יכולה לבקש מהרופא המטפל שלה הפניה לביצוע הבדיקה, אך מרבית הרופאים היום אינם ממהרים לתת הפניה לבדיקה זו. ייתכן כי בעתיד הקרוב ישונה הנוהל, אך נכון להיום על פי מיטב הבנתנו אישה צריכה לרוב לבקש הפניה באופן יזום מהרופא.
במידה והתשובה היא חיובית ל – GBS מה עושים?
היולדת תצטרך לקבל אנטיביוטיקה במהלך הלידה. במידה ולא יספיקו לתת בלידה עצמה – היילוד יקבל טיפול אנטיביוטי במהלך היומיים הראשונים לחייו.
Pingback: שבוע 35 להריון
Pingback: מה קורה בבית החולים עד ללידה?