איך לשאוב חלב אם זה מורכב. יש מס' דברים חשובים שכדאי לדעת לפני השאיבה. נירית אוליבקוביץ' – יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, דולה לאחר לידה ומדריכת הורים נותנת מס' טיפים חשובים איך לשאוב חלב אם ולגבי מה לשים לב.
דבר ראשון הגדרת הצורך – מדוע את שואבת חלב?
הסיבות שבגינן נשים שואבות היום חלב יכולת להיות רבות ומגוונות. חשוב מאוד לדעת ששאיבת החלב נועדה לא רק כדי להוציא חלב מהשד עבור התינוק, אלא גם לשימור והגברת ייצור החלב על ידי השדיים. שאלי את עצמך מהי הסיבה שבגינה את בוחרת לשאוב חלב. אולי את שואבת על מנת להגדיל את כמויות החלב בשדיים? אולי בחרת להזין את תינוקך בחלב אם כאשר את נדרשת להיות רחוקה ממנו? (לצורכי לימודים או עבודה לדוגמא).
איך לשאוב חלב במצבים בהם שאיבת החלב נועדה להגברת ייצור החלב
במקרה זה יש חשיבות גדולה מאוד לביצוע שאיבת חלב על ריק (גם כאשר לא יוצא חלב כלל מהשד). שאיבה גם כשלא יוצא חלב ממלאת תפקיד מאוד מרכזי ביכולת של הגוף להגדיל את הכמות ולכן אל תפסיקי לשאוב ברגע שזרם החלב נחלש או נפסק. את השאיבה התחילי בעוצמה הנמוכה ביותר עד שהחלב מתחיל לזרום, ואז העלי בהדרגה את העוצמה כל עוד את מרגישה בנוח (במידה ומדובר במשאבה חשמלית כמובן). איך תדעי אם עדיפה לך משאבת חלב ידנית או חשמלית?
איך לשאוב חלב במצבים בהם השאיבה נועדה כדי להזין את התינוק בחלב אם גם כאשר האם רחוקה ממנו
רלוונטי במקרים של חזרה לעבודה, או כשבן הזוג נתן בקבוק במהלך הלילה לדוגמא. הניקי מיד בהזדמנות הראשונה לאחר מכן ואם השדיים עדין מרגישים גדושים שאבי רק עד שתחושי הקלה ( כ 5 דקות מכל שד).
אם לא יוצא הרבה חלב בשאיבה – האם זה אומר שאין הרבה חלב בשד?
לא, זה לא אומר שאין לך מספיק חלב. שאיבה הינה מיומנות נרכשת , הגוף צריך להתרגל לספק כמויות נוספות של חלב על מנת ל"הדביק את הביקוש" שיוצרת פעולת השאיבה, לכן בפעמים הראשונות שתשאבי (גם אם את כבר מניקה מנוסה ומניקה 5 חודשים אך מעולם לא שאבת) ברוב המקרים,כמות החלב שתצא בשאיבה תהיה קטנה יחסית , ולא תעיד כלל על כמות החלב בתוך השד שלך (ולכן לא מומלץ לנסות לשאוב על מנת "לראות כמה חלב יש לי"). בנוסף, יכולת השאיבה תלויה מאוד בטכניקת השאיבה ,בסוג המשאבה שבה את משתמשת ,גודל המשפך ,השעה ביום בה את שואבת ובאורך השאיבה. כיצד מטפלים בגודש?
איך ובעיקר מתי הכי נכון לשאוב? האם לפני הנקה, אחרי הנקה או בזמן הנקה?
באופן כללי ניתן לשאוב בכל זמן שאת רואה לנכון, בתנאי שאת מקפידה לשאוב בערך באותה שעה מדי יום (לא חובה להיות מדויקים על השעה, אבל לא מומלץ לשאוב ביום אחד בבוקר ולמחרת בערב, אם שואבים בבוקר, מומלץ להקפיד לשאוב בבקרים). בנוסף, נשים רבות מצליחות לשאוב טוב יותר בשעות הבוקר מאחר והשדיים מלאים באופן יחסי אחרי הלילה. ניתן גם לשאוב לפני הנקה ,אחרי הנקה ואפילו בעת ההנקה (כאשר התינוק יונק משד אחד ואת שואבת מהשני) – לבחירתך.
להלן טיפים כלליים שיעזרו לך לבצע את משימת ה״איך לשאוב חלב״ מהשד בצורה הכי נכונה:
שאיבת חלב עדיף לבצע בשעה קבועה ביום
אם השאיבות נועדו ליצירת בקבוק חלב אחד או שנייים במטרה להחליף הנקה כאשר את נעדרת מהבית אז חשוב לנסות לשאוב בשעה קבועה (יחסית )במהלך היום. כאשר יש העדפה אצל לא מעט נשים לשאיבות בשעות הבוקר ,זהו זמן בו זרימת החלב טובה יותר ותאפשר לך לשאוב כמות גדולה יותר של חלב .עדיף לא לשאוב שאיבה רנדומאלית (יום אחד בבוקר, ואז למחרת בערב וחוזר חלילה). זה יכול "לבלבל" את המערכת ולגרום לגודש או לחלופין לכמויות חלב פחותות. כאמור, בפעמים הראשונות שתשאבי אל תצפי שתצאנה כמויות גדולות של חלב. עם ההקפדה על זמני שאיבות קבועים הגוף יתרגל לדרישה החדשה ואחרי מספר ימים תרגישי שיפור משמעותי בכמויות החלב בכל שאיבה. משאבת חלב ידנית או חשמלית?
יש לשאוב חלב לפחות חמש דקות רצוף, ללא קשר לכמות החלב שיוצאת
יש להקפיד לשאוב במשך זמן קבוע ועדיף לשאוב לפחות כ – 15 דקות מכל צד, יש להמשיך לשאוב גם על ריק – כשלא יוצא חלב בכלל ,זה בדיוק הזמן בו המוח מקבל אותות שקיימת דרישה נוספת לחלב ומתחיל לייצר כמות נוספת .
איך לשאוב חלב נכון מבחינת כמות השאיבות?
כמות הפעמים שתשאבי במהלך היום תלויה מאוד בסיבה שבגינה את שואבת. במידה ואת זקוקה להגדלה או שימור של כמויות החלב (במצבים בהם את לא מניקה לדוגמא) יש לנסות לשאוב כ 8 פעמים ביום. אם השאיבה נועדה לשם יצירת בקבוק אחד או שנים " לצורכי נוחות " תוכלי להסתפק בשאיבה אחת ביום.
הקפאת חלב שאוב : ניתן להקפיא את החלב ולהשתמש בו עד 3 חודשים מיום השאיבה.
לפני כל שאיבת חלב:
מומלץ להעניק מסג' לחזה כדי להזרים את החלב או לחמם את השדיים באמצעות קומפרסים חמימים (או שניהם ביחד ) . בנוסף, לנסות להגיע לשאיבה רגועה ונינוחה ככל האפשר ,כדי לא להפריע להפעלת רפלקס שחרור החלב. כיצד מטפלים בגודש?
במידה ונוצר גודש:
קומפרסים קרים – מומלץ להניח על השד הגדוש קומפרסים קרים ולעסות את השד בעדינות .הקרח/הקור יעזרו להוריד את הנפיחות ויפחיתו את הכאב וחוסר הנעימות.
עיסוי – במהלך השאיבה מומלץ לעסות את השד ובעיקר את הגושים הכואבים.
סחיטה ידנית או שאיבה עד להקלה – אם את סובלת מאוד בין הנקות את יכולה גם לשאוב מעט את השדיים או לסחוט ידנית, אבל לא לרוקן לחלוטין אלא רק להוציא מעט חלב עד כדי הקלה. בהצלחה.
נירית אוליבקוביץ הנה יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, דולה לאחר לידה , ומדריכת הורים.
Pingback: האם עדיף משאבת חלב חשמלית או ידנית?