גודש בשד זו תופעה שלא קל להתמודד איתה, בנוסף לכל האתגרים הנוספים הקיימים כאשר יש תינוק חדש בבית. אז אם את מניקה, הולך לא רע, אז למה פתאום תקף אותך גודש? ואיך נפטרים מזה? אל דאגה, זה קורה כמעט לכולן. נירית אוליבקוביץ' – יועצת הנקה מוסמכת IBCLC מסבירה למה זה קורה ומה אפשר לעשות כדי להקל על הכאבים ולהפטר מהגודש.
מהו גודש?
גודש שד הוא מילוי ייתר של השדיים בחלב. מה גורם לכך? הדבר נגרם לרוב מהסיבות הבאות: במידה והתינוק שלך אינו נצמד נכון לשד או יונק בתדירות נמוכה. לעיתים קרובות ואצל נשים רבות נוצר גודש בימים הראשונים שלאחר הלידה, בעיקר ביום השלישי לאחר הלידה לרוב בגלל שהתינוק מאיזושהי סיבה לא יונק טוב. גודש יכול להגיע גם כאשר חל שינוי בכמויות החלב שהתינוק צורך, ללא בעיות בהנקה, או במצבים בהם התינוק שלך מתחיל לשלב מזונות מוצקים בתזונתו ואז יש פחות ביקוש לחלב שלך, או בעקבות התעקשות על זמני האכלה קבועים ע"י האם בעת ההנקה. פוסט חשוב לאמהות טריות – כך תזהי בעיות בהנקה
גם שימוש יתר בבקבוקים יכול להוביל לגודש, כי הארוחות שהשד מייצר אינן זוכות לדרישה. גודש יכול להתרחש גם כאשר תינוק מתחיל לישון זמן ממושך יותר במהלך הלילה, או נגמל באופן פתאומי ולא הדרגתי מהנקה.
מה מרגישים במצב של גודש בשדיים?
במצב של גודש השדיים קשים וכואבים והעור מבריק ואדום. קשה להוציא חלב כאשר יש גודש, מצב אשר יכול להקשות לעיתים על התינוק לינוק במצבים של גודש.
איך אפשר להמנע מראש מגודש?
הנקה, הנקה, הנקה – על מנת להמנע מראש מגודש יש לתת לתינוק ללמוד לינוק ולאפשר גירוי אופטימלי של השד מוקדם ככל הניתן לאחר הלידה. אם התינוק יינק היטב, נכון, ועל פי דרישה ולא לפי זמני האכלה קבועים מראש יש סיכוי סביר שתצליחי להמנע מגודש. הניקי 8-12 פעמים ב 24 שעות ורק על פי דרישה וסימני רעב של התינוק. זה יעיל יותר ליישום כאשר האם והתינוק שוהים בביות מלא בבית החולים לאחר הלידה, כלומר שהאם ותינוקה שוהים באותו החדר במחלקת היולדות ולא שהתינוק נשלח אל התינוקיה ו"מובא" לעיתים אל היולדת. אל תגבילי את ההנקה לא מבחינת תדירות ולא מבחינת אורך ההנקה עצמה. בנוסף, כאשר התינוק מסיים לינוק משד אחד, השתדלי להציע תמיד את השד השני. לא בטוחה אם את מניקה נכון? קראי את הפוסט הזה וקבלי טיפים חשובים מאוד להנקה
במידה ונוצר גודש בשד, כיצד יש לטפל?
טיפול בגודש ע״י קומפרסים קרים
השתמשי בקומפרסים קרים 20 דקות לפני ואחרי ההנקה ע"מ להפחית את הנפיחות. פשוט הניחי אותם על השד הגדוש. ניתן להניח גם שקית אפונה קפואה או טיטול קפוא שעטוף בחיתול טטרה על מנת למנוע כוויות.
עיסוי השד
ריקון השד ידנית
לפני ההנקה ,אפשר לעסות את השד בתנועות מעגליות תוך הפעלת לחץ עדין. עיסוי עדין לשד ושימוש בטכניקות להרגעה יכולים לעזור לזרימת החלב ולהפחית את הגודש. תוכלי לרוקן מעט את השד ע"י לחיצות ידניות. זה יכול להקל על הכאבים ועל הגודש הכבד.ובלא מעט מקרים אף לשחרר את הבצקת שמתלווה לגודש. השד יהיה רך יותר ויאפשר לתינוק לתפוס את השד יותר בקלות.
שימוש במשאבת חלב עד להקלה בגודש בשד
במצבים בהם השחרור הידני לא עוזר ניתן להשתמש במשאבת חלב . שאיבה נכונה של השד בעזרת משאבה יכולה לרכך לחלוטין שדיים גדושים ביותר, שהנקה בלבד לא עוזרת להם להתרוקן. עם זאת, שאבי חלב רק עד להקלה ושחרור. מדוע? כי אם תשאבי יותר מזה השד יחשוב שיש ביקוש עקב הגירוי המוגבר של השד וייצר עוד חלב, דבר לא רצוי מכיוון שיכול לגרום שנית לגודש. איך תדעו אם לבחור משאבת חלב ידנית או חשמלית?
גודש בשד – מה את עושה כדי להפטר מזה?
1.המנעי משימוש מוקדם בבקבוקים ומוצצים בתקופה שבה לומד התינוק לינוק.
2. במצבים בו הגודש מופיע כחלק מגמילה מהנקה חשוב מאוד לגמול בהדרגה.
3. אם את מתקשה בהנקה או שהגודש לא נעלם לאחר שניסית לטפל בו פני מוקדם ככל הניתן לעזרה מיועצת הנקה מוסמכת IBCLC.
במידה ואת נאלצת לדלג על הנקה ורוצה להמנע מגודש בשדיים:
– רוקני את השד בצורה ידנית או באמצעות משאבה. היזהרי לא לשאוב הרבה, מכיוון שזה יכול להגביר את ייצור החלב וגם את הגודש. שאבי רק עד שתחושי הקלה בגודש.
נירית אוליבקוביץ הנה יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, דולה לאחר לידה , ומדריכת הורים.
Lupita
Superbly ilitimnaulng data here, thanks!