קצב העליה במשקל של תינוק הנו נושא שמטריד כל הורה טרי בחודשים הראשונים ובשנה הראשונה לחיי התינוק. אז כמה אמור לעלות במשקל תינוק בחודשים הראשונים לחייו? האם תינוק יונק יעלה מהר יותר במשקל מתינוק הניזון מתחליפי חלב או להיפך? מיכל ברס, אחות במחלקת ילודים מסבירה. מה משפיע על המשקל בו התינוק נולד?
כמה תינוק אמור לעלות במשקל?
כל תינוק,קטן כגדול צפוי דווקא לרדת במשקל בימים הראשונים שלאחר הלידה בעיקר בשל עליה בקצב חילוף החומרים, רמות סטרס גבוהות ומשטר אכילה שונה מזה שהיה לו ברחם. מה משפיע על משקל התינוק בלידה?
איזו ירידה במשקל תינוק לאחר הלידה נחשבת כתקינה?
תינוק שיורד במשקל עד 10% ממשקל גופו ובתנאי שעד כשבועיים לאחר הלידה הוא חוזר למשקל הלידה שלו. לדוגמא: תינוק שנולד במשקל 3 קילו, יכול לאבד עד 300 גרם ממשקלו ולהגיע למשקל של כ – 2.700 גרם אך עליו לחזור לשקול 3 ק"ג עד כשבועיים מהלידה וכמובן משם להתחיל לעלות במשקל. למידע על זיהוי בעיות בהנקה
איזו ירידה במשקל של תינוק אינה תקינה?
ירידה מעבר ל – 10% מהמשקל ו/או אי חזרה למשקל כשבועיים לאחר הלידה. גם אי עליה במשקל בשבועות/חודשים הראשונים או עליה מעטה של עשרות גרמים בלבד (בתנאי שהתינוק לא נולד פג) עלולה להעיד על בעיה כלשהי.
איך יודעים אם משקל תינוק והעליה במשקל שלו תקינים בחודשים הראשונים לחייו? מהו משקל תינוק תקין?
שלושה עקרונות צריכים להנחות אתכם:
1. התינוק צריך לעלות חזרה למשקל הלידה שלו עד כ – 10 ימים או שבועיים לאחר הלידה.
2. עליו להכפיל את משקל הלידה שלו עד גיל חצי שנה.
3. עליו לשלש את משקל הלידה (פלוס מינוס) עד הגיעו לגיל שנה.
עליה במשקל של תינוק – מספר דגשים חשובים
אחד הסימנים החשובים ביותר הוא תינוק שמייצר 5-6 חיתולים רטובים ביום. חשוב מאוד גם לוודא שהתינוק נראה רגוע ונינוח לאחר הנקה (או האכלה מבקבוק). שני אלו חשובים הרבה יותר מ"כמה גרמים בדיוק הוא עולה בשבוע". בנוסף, בטיפת חלב, כל תינוק משוייך לעקומת גדילה מסויימת, ע"פ משקלו וגובהו, ומיקומו על העקומה נמדד בכל ביקור. בשל כך, לא נכון להתייחס לעלייה במשקל התינוק לפי כמה גרמים הוא עולה בשבוע אחד כי מה שנכון לתינוק שנולד במשקל 2.5 ק"ג, לא נכון לתינוק שנולד במשקל 3.5 ק"ג ולא נכון לפג וכו'.
בנוסף, קיימים הבדלים בעקומות הגדילה בין בנים לבנות, ובין תאומים לילדים יחידים. חשוב להיות סבלניים ולהשתדל להימנע מתחושות כישלון ואשמה במידה והתינוק לא עולה במשקל בדיוק לפי הטבלאות, מכיוון שכל תינוק הוא אינדיבידואל, אך חשוב להיות ערניים ועם האצבע על הדופק ולבדוק מדוע קיימת חריגה, במידה וקיימת. למען המחשת סדר גודל כללי – תינוק שנולד במשקל תקין יעלה לרוב באיזור ה – 150 גר' בממוצע לשבוע (פלוס מינוס). זאת לגבי השבועות והבחודשים הראשונים לחייו.
מהי הסיבה העיקרית לחוסר עליה מספקת במשקל של תינוק?
בדרך כלל – הנקה בעייתית. נשים רבות חושבות שההנקה מתנהלת כראוי אך לעיתים טועות. חשוב שתדאגו לקבל הדרכה נכונה להנקה לפני הלידה, בקורס הכנה ללידה למשל. בנוסף, תיעזרו ביועצת הנקה גם לאחר הלידה. אם אתם משוכנעים שההנקה מתבצעת כראוי והתינוק לא עולה במשקל או עולה מעט – התייעצו עם רופא ילדים. ייתכנו סיבות נוספות המעכבות את העליה במשקל. מה משפיע על משקל התינוק בלידה?
האם תינוק שניזון גם או בעיקר מתחליף חלב יעלה מהר יותר במשקל מתינוק יונק?
לאו דווקא. קצב העליה של התינוק במשקל תלוי בעיקר בכמות מרכיבי השומן בחלב האם ובתדירות ההנקות. בכל מקרה, אין תחליף אמיתי לחלב אם והתינוק תמיד יעדיף את המקור על פני החיקוי. זאת כמובן, בהנחה שההנקה מתבצעת נכון וכראוי.
מיכל ברס היא מיילדת ואחות במחלקת ילודים. מעבירה קורסי הכנה ללידה, ייעוץ הנקה וטיפול בתינוק.לדף הפייסבוק של מיכל
המידע המופיע במאמר מובא לצורך מידע כללי בלבד. המידע מהווה את עמדתו של כותבו. אין המאמר מהווה תחליף לבדיקה רפואית פרטנית. האתר או כותב המאמר לא יהיו אחראים לכל תוצאה הנובעת מפרסום תוכן זה או מכך שמי מקוראי המאמר ביצע את המוצע בו. בין אם התייעץ או שלא התייעץ כראוי עם בעל מקצוע בעניינו האישי.
https://alleducationioptions.info/professional_doctorate_degree_uk.php
That's a sharp way of thinking about it.
Guillermo
That's an expert answer to an inertesting question
Pingback: בעיות בהנקה
Pingback: קפיצת גדילה