שנת תינוקות – 4 דברים שאולי לא ידעתם

שנת תינוקות

שנת תינוקות

הורים רבים לא בטוחים שהם עושים את הדבר הנכון בכל הקשור להרדמה של תינוקם, במיוחד בחודשים הראשונים לחייו. בפוסט זה חן כ"ץ, יועצת שינה ומלווה לאחר לידה עונה לשאלות נפוצות כמו "האם תינוקות חולמים"? "כיצד להקל על המעבר של התינוק להירדמות עצמאית"? במה שונה שינה של תינוקות משינה של מבוגרים?"

האם תינוקות חולמים?האם תינוקות חולמים?

ממחקרים אנחנו יודעים כי תינוקות חולמים עוד כעוברים בבטן אימם. החלימה מתרחשת בחלק השני של הלילה בזמן שהשינה היא שינה פעילה. על מה תינוקות חולמים? לרוב החלימה בגילאים הצעירים היא על אלמנטים מופשטים ופעולות מהיומיום כגון גירויים ומשחקים שהם חווים, לדוגמא אכילה ופעילות בגינה. הסבירות שתינוק יקיץ בלילה עקב חלום רע היא כמעט אפסית. מתי זה כן יקרה? חלומות רעים וסיוטים יחלו לקראת גיל שנתיים כאשר ההבנה הקוגניטיבית של הפעוט גבוהה יותר והיא נובעת לרוב מפערים בין דמיון למציאות וקשיים ביומיום שבגילאים צעירים קשה לבטא אותם.

במה שונה שנת מבוגרים משנת תינוקות?

מבוגרים ישנים במחזורי שינה של בערך 90 דק' והשינה שלהם מאופיינת לרוב בשינה יותר שטחית לעומת תינוקות וילדים שמתפתחים מאוד בלילה גם ברמה הפיזית וגם ברמה הקוגניטיבית ולכן מבחינה הישרדותית מחזורי השינה שלהם קצרים יותר ונעים בין 40-60 ד'. זו היא הסיבה לכך שהורים רבים מדווחים על שינה קצרה והתעוררויות רבות של תינוקם. כשאדם מבוגר מקיץ בין מחזורי שינה הוא יודע להרדם באופן עצמאי ולכן לא יהיה מודע ליקיצה ויחזור לישון במהירות ולכן השינה תחוש כשינה רציפה. במידה ותינוק לא יודע להירדם באופן עצמאי הוא יחווה קושי לעבור בין מחזור שינה אחד לאחר ויזדקק לעזרת הוריו או גורמים אחרים בהם הוא תלוי כגון: מוצץ, בקבוק או נענוע על מנת לחזור לישון. תינוק שלא יודע להירדם באופן עצמאי יחווה שינה קטועה ופחות איכותית.

הרדמות עצמאית של תינוקמהי שינה עצמאית של תינוק?

תינוק לא נולד עם היכולת להירדם באופן עצמאי והוא זקוק להוריו על מנת שילמדו אותו לעשות זאת. ניתן ללמד תינוק להירדם לבדו רק כשהוא בן מספר חודשים וזאת מכיוון שעד אז לא מופרש בדמו בצורה מספקת הורמון הנקרא מלטונין האחראי להירדמות ולשינה. מהי שיטת הרם הורד להרדמת תינוקות?

חשוב להבין כי שינה עצמאית משמעותה להגיד לתינוק לילה טוב, לצאת מהחדר ולאפשר לו להירדם לבד באופן מוחלט. במידה וההורים נוכחים בחדר,מלטפים, לוחשים ומסייעים לתינוק בהרדמות הוא לרוב יזדקק לנוכחות שלהם גם במהלך הלילה. מכיוון שלתינוק עד גיל 5-6 חודשים יש קושי להירדם באופן עצמאי ניתן לפני כן לנסות ולסייע לו באופן מינורי על ידי ליטוף, לחישה ונוכחות מועטת בחדר על מנת שיהיה קל לעשות את השינוי לקראת גיל חצי שנה ובכך לעשות את התהליך קל ונעים יותר לשני הצדדים. אז מה עושים בחודשים הראשונים? במידה והתינוק בחודשים הראשונים אחרי הלידה לא מצליח להיכנס לשינה עמוקה ומתעורר ברגע שמעבירים למיטה, נמתין בין 10-20 דק' עד שיישן שינה עמוקה ורק אז נעביר למיטה ונדאג להמשיך עם מגע עמוק גם לאחר שהעברנו אותו למיטה כדי שהמעבר יהיה קל יותר. במידה והתעורר אחרי פחות משעה עד שעה וחצי לא נניח כי סיים לישון אלא ככל הנראה לא הצליח להמשיך לעוד מחזור שינה ונעזור לו לחזור לישון עד לשלב בו יידע לעשות זאת בעצמו.

איך לעזור לתינוק להרדם באופן עצמאיאיך נקל על התינוק את השינוי והמעבר להירדמות עצמאית?

תינוקות אוהבים סדר ושגרה שמייצרת להם בטחון ומורידה את המתח מההתנהלות היומית. הם יודעים מה עומד לקרות ובמידה והם ישנים מספיק, אוכלים מספיק ופעילים מספיק הם גם יהיו רגועים יותר ומחויכים יותר ולנו יהיה קל יותר לזהות את הצרכים שלהם. על מנת להקל עליהם חשוב לזכור שני כללים:

לנסות ולייצר הרגלים פשוטים וקבועים–  החשיבה של תינוק מופשטת ואם נהיה עקביים הוא יידע שכאשר נמצאים על משטח הפעילות – משחקים ושכאשר יושבים בעגלה – יוצאים לטיול, ואם מחשיכים את החדר ושוכבים במיטה – הולכים לישון.

חשוב מאוד לזהות סימני עייפות ולא להשכיב כשהתינוק כבר בוכה– לנסות לראות אם הוא לא רגוע, בוהה, משפשף עיניים או מיילל ואז להשכיב לישון. במידה והוא כבר בוכה הסבירות היא שיהיה לו קשה יותר להירדם והשינה שלו תהיה הרבה פחות איכותית. התינוק לא נרדם? בדקו את הסימנים הבאים

מתי הזמן הנכון להשכיב?בשעות השקיעה המלטונין מופרש בגוף בצורה מוגברת ולכן זה הזמן הנכון ביותר להשכיב לישון אך יש לקחת עוד פרמטרים נוספים על מנת שההרדמות תהיה רגועה ונעימה:

א. מתי הוא התעורר פעם אחרונה?יש לחשב זאת בהתאם לגיל ולראות שזמן הערות לא ארוך מדי. איך נדע לעשות זאת? נראה כיצד הוא מגיב בזמן ההשכבה. אם הוא אינו רגוע, היפראקטיבי או הולך לישון בוכה הסבירות היא שהוא עייף מדי וצריך לנסות ולהקדים את שעת ההשכבה. כיצד מסגלים סדר יום לתינוק?

ב. יש להגדיר טקס שינה מגיל צעיר כך התינוק יידע כי אחרי ארוחת הערב הולכים להתקלח, קוראים סיפור ונכנסים למיטה – סדר הפעולות הקבוע יוריד את המתח ויעזור לתינוק ללכת לישון בקלות רבה יותר לאחר שנפרד כראוי מהיום ומהאוהבים אותו.

הכותבת היא חן כ"ץ – יועצת שינה לגיל הרך ומלווה לאחר לידה

לדף הפייסבוק של חן כ"ץ

 

Share This Post
Have your say!
00
1 Comment
  1. יועצת שינה מטומטמת. אני אומנם רחוקה שנות אור מהקיצוניים שקוראים להשכבה הזו "אילוף תינוקות" אבל המאמר הזה הוא תעודת עניות עבור אתרכם. תינוק מתעורר כי הוא זקוק למגע ולבטחון. ללטף אותו על המזרן הקר? הוא צריך להריח את אמא שלו. לחוש את חום גופה וקצב ליבה.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.