איך מאבחנים ומטפלים ברפלוקס תינוקות?

אמרו לך שיכול להיות שיש לתינוק שלכם רפלוקס? אולי אתם חושדים שמדובר ברפלוקס או שהתינוק שלכם אובחן כסובל מריפלוקס? דעו שלא הגיע סוף העולם. נכון, תינוק עם רפלוקס בוכה יותר, ולתינוק עם רפלוקס קשה יותר (וגם להורים) אבל יש המון דרכים להתמודד עם זה ולהקל על התינוק, והחדשות הכי טובות הן שזה עובר מעצמו עד גיל שנה לרוב.

רפלוקס תינוקות – מה זה בכלל?רפלוקס - Reflux

רפלוקס תינוקות הוא עניין יחסית שכיח. מדובר בעצם על חזרה של מזון מהקיבה לכיוון הוושט. המזון שעולה מן הקיבה חזרה לוושט הנו חומצי והחומציות הזו לא מתקבלת טוב ברירית הוושט, דבר שגורם לתינוקות הסובלים מרפלוקס לצרבות ותחושה לא נעימה. תינוקות הסובלים מרפלוקס בדרך כלל יבכו המון, בדרך כלל סביב הארוחות (לפני ארוחה כי יש להם צרבת ותחושה לא טובה מהארוחה הקודמת ואחרי ארוחה, כי אז תוכן הקיבה עולה אל הוושט במקרים של רפלוקס), תינוקות רפלוקס יהיו חסרי שקט בדרך כלל ויפלטו כמויות גדולות של אוכל.

איך מאבחנים רפלוקס תינוקות?

רפלוקס תינוקות אינו ניתן לזיהוי ואבחון במאת האחוזים ללא בדיקה פולשנית אשר בודקת את רמת החומציות בוושט למשך יממה ואת מס' הפעמים שעולה מזון מן הקיבה חזרה אל הוושט. (מה שלא מומלץ לערוך לתינוקות קטנים). על פי רוב רופא ילדים יוכל לשער באופן יחסית מדויק את קיומו של רפלוקס ע"י שילוב של הימצאותם של מס' תסמינים עיקריים שמהם סובל התינוק, ללא הבדיקה הפולשנית.

מהם התסמינים לרפלוקס תינוקות?

1. פליטות מרובות – תינוק שפולט הרבה.

2. אכילה לעיתים קרובות מאוד – תינוק אשר אוכל לעיתים קרובות מאוד ובמנות קטנות.

3. בכי רב סביב איזור ההאכלה – בזמן ההאכלה, לפני ההאכלה, או אחרי ההאכלה בכי שלא נראה שיש לו כל סיבה אחרת פרט למשהו שקשור בארוחה.

4. תינוק לא עולה כראוי במשקל – אם תינוק לא עולה במשקל באופן התואם את גילו, בשילוב עם תסמינים אחרים (בעיקר הפליטות) שציינו זה יכול להעיד על רפלוקס. אם תינוק פולט הרבה אז הוא מאבד הרבה מהקלוריות להן הוא זקוק והתוצאה היא חוסר עליה מספקת במשקל.

איך מבדילים בין פליטות של רפלוקס לבין פליטות רגילות של תינוק?

כמויות הפליטה שיפלוט תינוק שסובל מרפלוקס תהיינה הרבה יותר גדולות משמעותית מפליטות שגרתיות של תינוק. גם הכמות עצמה בפליטה עצמה תהיה גדולה יותר משמעותית, וגם מס' הפליטות היומיות.

האם מומלץ להתערב תרופתית במידה ואובחן רפלוקס? האם זה עובר מעצמו?

ריפלוקס היא תופעה שחולפת מעצמה במרבית המקרים עד גיל שנה. במידה והתינוק לא עולה מספיק במשקל בגלל פליטות מרובות וסובל מאי שקט קיצוני מומלץ להתייעץ עם הרופא של התינוק לגבי טיפול תרופתי כלשהו. במידה והתינוק עולה במשקל, לא מביע בכי וקשיים במהלך היום ונראה שליו – הפעולות הבאות אמורות לסייע:

1. להוסיף אורז או קורנפלור לארוחות – במידה ותינוק ניזון מתחליף חלב אפשר להסמיך אותו עם מעט דייסת אורז או קורנפלור (כפית). זה אמור לעזור. בנוסף, יש היום בשוק תחליפי חלב אשר מציינים שהם ידידותיים לריפלוקס. בדקו זאת והתייעצו עם רופא לפני השימוש.

2. לא להשכיב את התינוק מיד אחרי האוכל – לאחר ארוחה לחכות בין עשרים דקות לחצי שעה לפני שמשכיבים אותו ובזמן הזה להחזיק אותו על הידיים. יש להשתדל להחזיק את התינוק אנכית וזקוף ולא בערסול, או בתנוחת הנקה (שהיא מאוזנת ולא אנכית).

3. להגביה את זוית השכיבה במקומות בהם הוא שוכב – בין אם זה בעריסה, באמבטיה של העגלה או במיטה.

מה אפשר לעשות על מנת לעזור לתינוק להמנע מבעוד מועד מהווצרות ריפלוקס?

1. לא לתת לתינוק לשכב סתם כך שהוא ער. בזמן ערות – לתת לו לשהות על הבטן או על הגב, אבל מחוץ לעגלה או לעריסה.

המידע המופיע במאמר מובא לצורך מידע כללי בלבד. המידע מהווה את עמדתו של כותבו ואינו מהווה חוות דעת מקצועית או רפואית בשום צורה. אין המאמר מהווה תחליף לבדיקה רפואית פרטנית או לדעתו של איש מקצוע. האתר או כותב המאמר לא יהיו אחראים לכל תוצאה הנובעת מפרסום תוכן זה או מכך שמי מקוראי המאמר ביצע את המוצע בו, בין אם התייעץ או שלא התייעץ כראוי עם בעל מקצוע בעניינו האישי.

Share This Post
Have your say!
00
1 Comment
  1. It's a joy to find soonmee who can think like that

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.