רוצה שתהיה לך הנקה טובה? הנה מה שאת צריכה לדעת

הנקה

הנקה נכונה

הנקה טובה

הנקה טובה לא חייבת להיות עניין מסובך. בשביל זה אנחנו פה. הכנו עבורך מדריך אשר מכיל את כל המידע שאת צריכה על מנת להניק כראוי ובצורה הנכונה ביותר. המדריך מבוסס על ידע רב וניסיון שנצבר על ידי אמהות רבות. במידה ומדריך ההנקה שלנו לא מספק אותך, ואת עדיין מסתבכת תמיד תוכלי להיעזר באחת מיועצות ההנקה המומלצות שלנו. הנקה לא תמיד באה באופן טבעי לכל הנשים ולא כולן מניקות נכון ובצורה טובה ישר על ההתחלה וזה בסדר גמור. ייקח זמן עד שאת והתינוק תסתנכרנו ותתרגלו להנקה. מה שכן יכול לסייע מאוד הוא הכנה להנקה אפילו לפני הלידה, לכן מומלץ לקרוא מדריך זה גם לפני הלידה וגם לאחריה.

בנוסף, להלן עוד כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

איך מזהים בעיות בהנקה?

האם מוצץ יכול לפגוע בהנקה?

הנקה אחרי ניתוח קיסרי – טיפים חשובים

הנקה טובה – מתחילה בהכנה לפני הלידה

אם את לפני לידה – קראי והפנימי כמה שיותר, זה יסייע לך מאוד להכנס להנקה טובה ומוצלחת כבר בשלבים הראשונים שלאחר הלידה- זה מאוד עוזר לבוא עם ידע מקדים להנקה בין היתר בגלל שאחרי הלידה את מוצפת הורמונים והכל נורא חדש ומבלבל ואת עייפה ורצוצה ויכולת הקליטה לא תמיד במיטבה, לכן עדיף לדעת חלק מהדברים מראש, ואם את מתלבטת אם כדאי לקחת יועצת הנקה הביתה – קראי את הפוסט הזה

סיוע בהנקה נכונה לאחר לידה

אם את קוראת שורות אלו לאחר הלידה ואת מתקשה בהנקה וכשחיפשת מידע על הנקה הגעת לכאן – מומלץ להמשיך לקרוא את המדריך. במידה ואת עדיין מתקשה בהנקה, או שאת רואה שהתינוק שלך לא שקט/בוכה הרבה, או לא עולה מספיק במשקל חשוב מאוד להתייעץ עם יועצת הנקה. לפעמים זה עניין של הכוונה קלה וההנקה יכולה להתבצע הרבה יותר בקלות.

הנקה ראשונה – מתי? ומה זה קולוסטרום?

הנקה ראשונה רצוי שתתבצע מיד לאחר יציאתו של התינוק אל אויר העולם. בחדר הלידה ניתן להניק את התינוק. בקשי מהמיילדת שלך סיוע ראשוני בנושא. היא תשמח לעזור.  החלב שבעצם תתני לתינוק בימים הראשונים לחייו וגם בחדר הלידה נקרא "קולוסטרום". זה אינו חלב אם עדיין כי אם נוזל מאוד סמיך שנראה דומה לדבש, הגוון שלו צהבהב, והוא מועשר בחומרים תזונתיים ובנוגדנים אשר חיוניים וחשובים להתפתחותו של התינוק ולהגנה עליו. תוך מס' ימים מהלידה הקולוסטרום יתחלף ויופיע חלב אם רגיל, אשר מועשר יותר בשומנים, דליל יותר וכו'. בימים הראשונים שלאחר הלידה פעמים רבות נוצר גודש בשד. במידה ואת נתקלת במצב שהשד שלך מרגיש מלא מאוד וכואב, נסי לרוקן אותו ידנית, ע"י לחיצה עליו ושחרור, לחיצה ושחרור. בנוסף, במידה ואת משתמשת או מתכוונת להשתמש במשאבת חלב תוכלי לשאוב מעט, רק עד שתחושי הקלה. במקרים כואבים במיוחד ניתן לשים קומפרסים קרים להקלה ומומלץ גם לעסות את השד. לעוד מידע כיצד לטפל בגודש

איך אדע אם יש לי מספיק חלב והאם החלב שלי עשיר מספיק?

לכל אישה אחרי לידה אין הרבה חלב. למען האמת, בימים הראשונים זה לא חלב בכלל, אלא קולוסטרום, כפי שציינו קודם. בימים הראשונים לחיי התינוק הקיבה שלו בגודל של כדור גולף בערך. מספיקה לתינוק בימיו הראשונים כמות קטנה מאוד של אוכל (במקרה שלנו קולוסטרום) כדי להתקיים. לאחר מס' ימים מהלידה הקולוסטרום יהפוך לחלב.

כל אם מייצרת חלב אם המותאם בדיוק לתינוק שלה. המיתוסים על חלב עשיר וחלב דל הם נחלתם של דודות נודניקיות וסבתות מלחיצות. במידה ואת אחרי לידה מומלץ לסנן אמירות כאלו שרק מלחיצות ומורידות את הביטחון בימים הראשונים שלאחר הלידה. קראי את הפוסט הזה אם את רוצה לדעת איך לזהות בעיות בהנקה

איך מנתקים תינוק מההנקה?

בעדינות. דוחפים אצבע לפה של התינוק (לאחר שוידאתם כמובן כי האצבע נקיה ורחוצה) ומרחיקים אותו בזהירות מהשד.
האם אפשר להניק רק מצד אחד בכל הנקה?
בהחלט כן. יש תינוקות שיינקו רק מצד אחד בכל האכלה ויסתפקו בכך. תמיד רצוי להציע צד שני, אבל אך ורק כאשר התינוק התנתק בעצמו מהשד ו"סיים" אותו. אין להחליף לתינוק צד באמצע ההנקה מכיוון שכך הוא לא ייחשף גם לחלב האחורי העשיר יותר בשומנים וחיוני להתפתחותו. לעוד מידע בנוגע להעברת תינוק צד באמצע הנקה.אם התינוק מתנתק בעצמו מהציץ, יש להציע לו גם את הצד השני. אין שום סיבה לדחוף בכוח ואם התינוק אינו מעוניין אז לא צריך. בהנקה הבאה התחילי להניק מהצד שממנו התינוק/ת לא ינקו בהאכלה הקודמת. איך תזכרי מאיזה צד התינוק אכל בפעם האחרונה? לרוב תרגישי ששד אחד מלא, והשני מלא הרבה פחות. את גם יכולה לשים איזשהי מדבקה על הבגד בצד שהתינוק ינק ממנו לאחרונה.

הנקה טובה ונכונה – חלב קדמי ואחורי

כן. ישנו מה שנקרא חלב קדמי – חלב זה דליל יותר ומכיל בין היתר את החלק של "השתיה" בארוחה. הוא דליל יותר מהחלב האחורי וגם הוא חשוב להתפתחותו התקינה של התינוק. בנוסף, יש את החלב האחורי שהוא חלב סמיך ושומני יותר מהקדמי וצריכתו על ידי התינוק קריטית להתפתחות ועליה תקינה במשקל. אל החלב האחורי התינוק מגיע רק לאחר יניקה של בערך 10 דקות מתחילת הארוחה, לכן לא מומלץ לנתק תינוק באמצע הארוחה מהשד ולהעבירו לשד השני. יש לחכות שהתינוק יסיים עם שד אחד ורק לאחר מכן להציע את הצד השני. מה עושים אם התינוק לא עולה כראוי במשקל בשבועיים הראשונים? האם לוותר על ההנקה?

לא, רצוי מאוד להתייעץ עם יועצת הנקה במידה והתינוק לא עולה במשקל. משהו כנראה נעשה לא נכון בהנקה וצריך לברר מה. חבל לוותר מראש על ההנקה, אולי מדובר בבעיה קלה שניתן לפתור בקלות, אך במידה ומתעוררת בעיה והתינוק לא עולה במשקל כפי שהוא אמור לעלות, התקשרו בדחיפות ליועצת הנקה ואל תמתינו. התינוק שלכם יכול להתייבש במידה ואינו מקבל מספיק נוזלים, והתזונה שלו בימים ובשבועות הראשונים לחייו חשובה מאוד להמשך התפתחותו. כיצד יודעים אם התינוק עולה מספיק במשקל?

אז איך מתבצעת הנקה נכונה בפועל?

החזקה נכונה של תינוק בהנקה

1. החזקת התינוק
התינוק צריך להרגיש בנוח בעת האכלה. צריך להחזיק אותו במעין תנוחת ערסול, כאשר ראשו מונח על שקע המרפק שלך וידך כרוכה סביבו (בדומה להחזקה בעת אמבטיה). הוא אמור להיות במצב "מאוזן" לגוף שלך. (זה בתנוחה הקלאסית של ההנקה).
יש לקרב את ראש התינוק אל החזה שלך, ולא את החזה אל פיו של התינוק. יש להחזיק את התינוק יציב ובתנוחה שתהיה נוחה לך וגם לו לאורך כל זמן ההאכלה. אם לא נוח לך, תוכלי להיעזר בכרית הנקה, או כל כרית שהיא שישנה בבית. שימי אותה מתחת לזרוע שלך שאוחזת את התינוק/ת והישעני עליה. זה יכול מאוד לעזור.

עוד נושאים הקשורים בהנקה:

זיהוי בעיות בהנקה

איך מטפלים בגודש בשד?

מתי מתרחשת קפיצת גדילה?

טיפים לשאיבת חלב נכונה

2. פתיחת הפה של התינוק
אמהות רבות חושבות שההנקה מתבצעת רק מהפטמות ושהתינוק צריך לתפוס את הפטמה בלבד. זו שגיאה נפוצה. זה לא נכון כלל. פתיחת הפה של התינוק צריכה להיות גדולה, הפה צריך להפער גדול, והתינוק צריך לתפוס לא רק את הפטמה כי אם גם את העטרה – החלק שמסביב לפטמה, בעיקר מעליה, והשפה התחתונה של התינוק צריכה להסגר על הפטמה. החלק שצריך להיות בתוך פיו של התינוק הוא הרבה יותר מרק הפטמה. במידה ויש לך כאבים – ייתכן כי התינוק לא יונק נכון ולא פי הוראות אלו. איך עוזרים לתינוק לתפוס גם את העטרה ולא רק את הפטמה? תופסים את הציץ ומכווצים את איזור הפטמה והעטרה כמו פיתה, ממש ככה, מקרבים את התינוק לשד, ונותנים לתינוק לתפוס את הפטמה והעטרה, ואז משחררים את התפיסה שלנו בשד, מיד לאחר שהתינוק התחבר לשד.

אלו דוגמאות לתפיסה לא נכונה של השד ע"י התינוק:

תפיסת שד לא נכונה

התינוק המצולם בתמונה מעל לא פותח מספיק את הפה, ויותר מוצץ את האיזור של הפטמה. הוא צריך לפתוח את הפה יותר ולהכניס פנימה חלקים יותר גדולים מהשד. לא רק את הפטמה, אלא גם חלקים מהעטרה.

תפיסת שד לא נכונה

גם התינוק בתמונה מעל הזו לא יונק נכון. יש לו רק את הפטמה בפה, במקום את איזור העטרה, יניקה נכונה מתבצעת לא רק מהפטמה, אלא הפה של התינוק צריך לתפוס את כל האיזור סביב לפטמה.

 דוגמאות לתפיסה נכונה של השד ע"י התינוק:

תפיסה נכונה של השד

התינוק המצולם בתמונה מעל יונק נכון. הוא תופס חלק נרחב מהעטרה והפטמה יחד, הפה שלו פעור לרווחה (והוא אפילו נעזר בידו..), האף משוחרר – חשוב לשים לב שבעת הנקה אפו של התינוק יהיה חופשי (אחרת אין לו אפשרות לנשום). אם במהלך ההנקה התינוק אדום ואת רואה שהוא מתנשם בכבדות בדקי אם יש לו אויר באף והאם האף שלו פנוי לנשימה. הנקה נכונה תתבצע כאשר האף חופשי לחלוטין ולא "נדחס" על ידי השד. אם יש לך שד גדול במיוחד ואת מתקשה לשמור על האף של התינוק פנוי, את יכולה להיעזר ביד שבה את לא מחזיקה את התינוק ולהסיט את הציץ מהאף של התינוק בזמן ההנקה.

תפיסה נכונה של השד

כנ"ל גם בתמונה מעל כיתוב זה. האף של התינוק פנוי לנשימה, התינוק תופס נכון את השד, הפה פתוח גדול, וכולל לא רק את הפטמה אלא גם את העטרה.

3. אף משוחרר של התינוק – האף של התינוק צריך להיות פנוי לנשימה. שימי תמיד לב אם האף של התינוק שלך לא מעוך על הציץ ושנשאר לו פתח אויר לנשימה. הרבה נשים נוטות לעשות את הטעות הזו ולכן התינוק מתנתק פעמים רבות מההנקה כדי לנשום. שימי לב שבעת ההנקה יש לתינוק נתיב אויר פנוי לאף על מנת שיוכל לנשים כראוי. במידה ויש לך חזה גדול והאף של התינוק נחסם הרבה בגלל החזה, השתמשי בשתי היידים שלך בהנקה, באחת תחזיקי את התינוק ובשניה הסיטי את השד מהאף של התינוק.

4. יניקת אויר בהנקה

שימי לב שהתינוק שלך לא יונק אויר בזמן ההנקה. איך יודעים אם הוא יונק חלב או אויר? במידה ושומעים קולות של מציצה, במקום קולות של בליעה ויניקה התינוק יונק אויר. במקרה כזה כנראה שהתינוק לא מחובר נכון לשד. נסי לחבר אותו טוב יותר (במידה והארוחה כבר נגמרה והתינוק סתם מוצץ את הציץ, נתקי אותו מהשד).

עוד נושאים הקשורים בהנקה:

זיהוי בעיות בהנקה

הנקה מחוץ לבית

קפיצת גדילה

טיפים לשאיבת חלב נכונה

האם מותר להעביר תינוק לשד השני באמצע ההנקה?

המידע המופיע במאמר מובא לצורך מידע כללי בלבד. המידע מהווה את עמדתו של כותבו ואינו מהווה חוות דעת מקצועית או רפואית. אין המאמר מהווה תחליף לבדיקה רפואית פרטנית או לדעתו של איש מקצוע. האתר או כותב המאמר לא יהיו אחראים לכל תוצאה הנובעת מפרסום תוכן זה או מכך שמי מקוראי המאמר ביצע את המוצע בו, בין אם התייעץ או שלא התייעץ כראוי עם בעל מקצוע בעניינו האישי.

Share This Post
Have your say!
10
9 Comments
  1. Shoot, so that's that one supposes.

    Reply
  2. That insight's just what I've been looking for. Thanks!

    Reply
  3. Yeah, that's the ticket, sir or ma'am

    Reply
  4. תשמעו, לא יודע מי מאחורי התוכן, אבל עזרתם! לא מצאנו בשום מקום באינטרנט את המידע כמו שהוא מוסבר כאן, שאפו!

    Reply
  5. IJWTS wow! Why can't I think of things like that?

    Reply
  6. I can't believe you're not playing with me–that was so helpful.

    Reply
  7. I guess finding useful, reliable information on the internet isn't hopeless after all.

    Reply
  8. The abltiiy to think like that shows you're an expert

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.