מהי קפיצת גדילה וכיצד יש לנהוג?

קפיצת גדילה

קפיצת גדילה

מהי קפיצת גדילה?

קפיצת גדילה היא תקופה בה היונק יונק בתדירות גבוהה יותר במטרה לאותת לגוף האם לייצר יותר חלב, וזאת על מנת להתאים את כמות החלב לצרכיו הגדלים של היונק.

כמה זמן אורכת קפיצת גדילה?

קפיצות גדילה אופייניות נמשכות בדרך כלל בין 24-48 שעות, אך הן משתנות מתינוק לתינוק. יש אחדים שקפיצת הגדילה שלהם תבוא לידי ביטוי רק בלילה, ואחרים לא יסכימו לרדת מהשד  במשך 24 שעות רצופות.

מתי לרוב מתרחשות קפיצות גדילה?

קפיצות הגדילה הסטנדרטיות מתרחשות בדרך כלל בגילאים: 7 ימים,  14-10 ימים, 3 שבועות, 6 שבועות, 3 חודשים ו-6 חודשים. גם כאן, יש תינוקות שלא קראו את הספר, וקופצים בזמנים שונים מהסטנדרט. יש אמהות שלא מרגישות בקפיצות הגדילה כלל, ויש המרגישות בהן במועדים אחרים משצוין.

כל עוד התינוק יונק/אוכל לפי דרישה, וכל הסימנים מצביעים על קצב עליה טוב במשקל של התינוק אז אין סיבה לדאגה.

מומלץ לקרוא גם איך מתמודדים עם גודש חריף בשדיים?

מתי לא מדובר על קפיצת גדילה?

1. במידה והיניקות הן ארוכות ותכופות כבר מהלידה (ולא התחילו פתאום)
2. אם במקביל ליניקות הארוכות את סובלת מכאבים, פצעים וסדקים.
3. אם היניקות המוגברות נמשכות יותר מיומיים-שלושה.

במידה ואחד מהפרמטרים שצוינו מעלה מתרחשים אצלכם מומלץ לפנות לעזרה מקצועית (יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ) על מנת לתקן את המצב ולהחזיר את ההנקה למסלול.

קפיצת גדילה – כיצד כדאי לנהוג בזמן הזה?

יש להניק לפי דרישת התינוק, מבלי לבדוק מתי ינק לאחרונה.

ייתכן שתרגישי שהוא יונק ללא הפסקה במשך 24 או 48 שעות, אך זכרי ששכול שתניקי את התינוק יותר, זמן הקפיצה יתקצר ותחזור השגרה הרגילה.

נסי לישון או לפחות לנוח בשעות בהן תינוקך ישן כי קפיצות הגדילה יכולות לעייף מאוד והניחי למטלות השוטפות שסובלות דיחוי. הקפידי לשתות הרבה.

כיצד לא מומלץ לנהוג בזמן קפיצת גדילה?

אם את מניקה באופן בלעדי – לא מומלץ לתת בקבוק תמ"ל (מומלץ לא ליפול למחשבות ש"אין לי מספיק חלב והתינוק רעב, אז ניתן בקבוק כדי שהתינוק יהיה שבע").

נכון, אמנם נדמה לפתע שהתינוק לא עוזב את השד, שהוא רעב ושההנקה לא מספקת את צרכיו (מה שאינו נכון בהנקה תקינה!). זהו בעצם למעשה השלב שבעזרת ביקוש, כלומר בעזרת יניקה בלתי פוסקת – התינוק יגדיל את כמויות החלב הנוצרות עבורו בשד.

יניקה תכופה היא הדרך היחידה שלו לגרות את השד לייצר יותר חלב ובכך ליצור איזון חדש בין ההיצע בשד ובין הכמויות הדרושות לו לגדילה.

אם תתנו לו תוספת תמ"ל במקום לינוק, התוצאה עלולה להיות מחסור בחלב. לכן, גם אם את מרגישה שאין כלום בשד ושהתינוק יונק "על ריק", המשיכי להניק אותו.

נירית אוליבקוביץ הנה יועצת הנקה מוסמכת IBCLC, דולה לאחר לידה ומדריכת הורים.

Share This Post
Have your say!
00
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.