איך בוחרים פעוטון לתינוק?

מעון לתינוק

איך מומלץ לבחור מסגרת לתינוקאם אתם קוראים את הכתבה הזו כנראה שאתם מתחילים להתעניין לגבי חיפוש פעוטון או מסגרת לתינוק שלכם. למצוא פעוטון לתינוק זו משימה באמת מאתגרת, לא פשוט למצוא מקום שיהיה בו גם צוות מקצועי, גם הקפדה על נהלי ותקני בטיחות, נעים, נחמד, עם הפעלות נהדרות לילדים, שיהיה בו מס' גבוה של אנשי צוות לעומת פעוטות, ושגם יהיה יחסית קרוב לבית. כדי להקל עליכם הכנו רשימה של דברים שחשוב לבדוק כאשר בוחנים פעוטון פוטנציאלי: (אם אתם מחפשים רעיונות איפה למצוא גן/פעוטון/משפחתון קראו את הפוסט הזה)

1. התרשמות טלפונית – כבר כאשר אתם עורכים את השיחה בטלפון עם אחת הגננות/סייעת/הגננת הראשית/בעלת הפעוטון/מנהלת הפעוטון תוכלו להתרשם מהסגנון, מהיחס (סבלני או מתחמק), מההיענות לשאלותיכם ומההיענות להצעתכם לקפוץ לבקר אצלם. רושם ראשוני בטלפון הוא מאוד חשוב, ואם היו לא כ"כ נחמדים אליכם בשיחה, אולי שווה לשקול לא להגיע אפילו להתרשם, ולפסול מראש את המקום.

2. עשו גוגל/חפשו באינטרנט ביקורות על הפעוטון– ייתכן ותתקלו בביקורות רעות/טובות. במידה ותתקלו בביקורות רעות תוכלו להעלותן בפני בעלי המעון ולבקש תשובות.

2. אוירה כללית ומבנה הפעוטון- חשוב לראות שהמעון לא ממוקם במרתף או באיזור נטול אויר נקי וצח (ישנם מעונות שממוקמים במקלטים ובמרתפים, שלא נדע), האוירה שאתם מרגישים במעון חשובה – האם יש אוירה נעימה, האם הוא מסודר, האם המעון נראה נקי וכו'.

3. עמידה בתקני בטיחות – הרבה מעונות פרטיים לא עומדים בתקני בטיחות. חלקם אף טוענים שהם עומדים בתקנים בתקווה שההורים יאמינו ולא יבקשו לראות תעודות מתאימות. בקשו לראות תעודות ואל תתביישו. מדובר בבטיחות של הילדים שלכם.

4. קרבה לבית – גם זה חשוב. עדיף למצוא מעון שיהיה קרוב אליכם ושיהיה ניתן להגיע אליו רגלית. זה תמיד מקל. איפה מוצאים גן?

5. יחס של אנשי צוות מול מספר תינוקות והכשרתם – שאלו כמה אנשי צוות יש בפעוטון על כמה תינוקות. היחס השכיח הוא 1:4 אצל תינוקות קטנים. אל תתביישו גם לשאול להכשרתם של אנשי הצוות – האם הגננות או הסייעות הן גננות מוסמכות, האם הן בעלות תעודת הוראה או ניסיון משמעותי בעבודה עם ילדים?

6. שאלו על סדר היום – חשוב לברר מהו סדר היום בפעוטון – מתי ישנים צהריים, מתי משחקים בחוץ, מתי אוכלים ארוחת בוקר. שאלו האם ישנן הפעלות מיוחדים, העשרות או חוגים חיצוניים? במידה וכן, התעניינו בתכנים המועברים. האם נהוג לראות טלויזיה בגן? אם כן, כמה? מה רואים? וכו'.

7. בדקו את גינת המשחקים– בדקו שהיא מוצלת, בשעות הצהריים יכול להיות מאוד חם והשמש חזקה. רצוי מאוד שיהיו פינות מוצלות בגינת המשחקים. בנוסף, בדקו שהצעצועים והמתקנים הפזורים בטיחותיים לתינוקות, ושאין מפגעים בעיתיים באיזור (שמענו כבר על מעונות שנמצאו בבית פרטי, שבהם בגינת המשחקים היה עץ עם אקליפטוסים שמדי פעם נפלו ממנו אקליפטוסים ולא פעם פגעו בראש של התינוקות, מאוד מסוכן. שמענו גם סיפורים על אספלט בגינת המשחקים עם בליטות (שיפוץ גרוע שנעשה בבית הפרטי של בעלת המעון) שבו נחבט המצח של אחד התינוקות עד זוב דם. רצוי גם לבדוק האם יש מרחב לילדים בחצר.

8. משחקים בטיחותיים לילדים – בדקו האם המשחקים המוצעים לשימוש הילדים בטיחותיים (בדקו אם אין חרוזים קטנים, וצעצועים בגודל שהתינוקות יכולים לבלוע בטעות וכו').

9. לחצן מצוקה – בדקו את קיומו של לחצן מצוקה בתוך הפעוטון, כזה שהגננת לוחצת עליו בזמן ארוע לא צפוי ומזעיק רופא או אמבולנס מהיר יכול לתרום בהחלט לשקט הנפשי של ההורים.

10. קורס החייאה ועזרה ראשונה לצוות המעון – חשוב לדעת שהצוות בגן מיומן בעזרה ראשונה ויכול לסייע במידת הצורך.

11. ביטוח – בדקו האם קיים ביטוח לילדים במידה וקורה משהו במסגרת המעון.

12. מס' הילדים הכללי – גם זה שיקול. עדיף שהמעון לא יהיה המוני מדי ולא יכלול כמות אדירה של ילדים.

13. בררו מה החוקים לגבי אוכל – האם ההורים יכולים להביא עבור התינוק מהבית את מה שהם רוצים שיאכילו אותו או שכולם אוכלים את האוכל שמכינים במעון? מה נותנים/לא נותנים לאכול במעון (יש מעונות צמחוניים, אורגניים, וכו')? איך מבשלים את האוכל במעון ומי מבשל? אל תתביישו לבקש הצצה במטבח.

14. עד מתי אפשר להביא את הילדים בבוקר ועד מתי אפשר להשאירם אחה"צ? ישנם מעונות שנוקטים במדיניות שאפשר להביא את הילדים בבוקר בין שעה מסוימת לשעה מסוימת, ויש אחרים שהם מעט יותר נוקשים בשעת ההגעה. בהרבה מעונות מקובל שבין -07:30 ל- 09:00 אפשר להביא את הילדים. בהרבה מעונות ההסדר הוא שאוספים את הילדים בארבע, ולפעמים ישנה אפשרות בתוספת תשלום להאריך עד חמש. בדרך כלל מרבית המעונות כוללים את יום שישי בעוד שחלק מההורים בוחרים להשאיר את התינוק איתם בשישי. ברוב המעונות ניתן לאסוף גם לפני 4 את הילדים.

15. כסף – כמה עולה מעון? התעניינו באפשרויות תשלום, נסו לקבל הנחה במידה ואתם מוציאים את הילד מוקדם מהמוצע במעון, או מוותרים על ימי שישי (רוב המעונות יעשו לכם חיים קשים בנושא הזה ולא יסכימו לוותר על תשלום, נסו להתעקש במידת הצורך). בהרבה מעונות דורשים דמי הרשמה על מנת לשמור לכם מקום. נסו להמנע מלהרשם לכמה מעונות במקביל ושלמו דמי הרשמה רק במעון שאתם בטוחים לגביו. (מעונות פרטיים לגיל הרך בכל הארץ עולים בדרך כלל בין 2,400 ש"ח ל- 3,300 ש"ח, בדרך כלל באיזורים כמו תל אביב וגוש דן המחירים הם יותר לכיוון ה- 3,000+ ובאיזורים מרוחקים יותר מהמרכז המחירים נוטים יותר לכיוון ה- 2,000+)

מה עושים אם אנחנו מתוכננים לעבור דירה באמצע השנה של התינוק במעון?

זה מעט בעייתי, אבל עדיף לרשום את התינוק למעון במקום המגורים החדש ולנסוע/להתאמץ במשך כמה חודשים להביא אותו למעון המרוחק, מאשר שאחרי מעבר הדירה הוא יצטרך להתרגל למעון חדש, לאחר שכבר התאקלם במעון במקום המגורים הקודם (שגם ככה התאקלמות ראשונה במסגרת שכזו היא לא פשוטה, אז להעמיס עליו התאקלמות נוספת אחרי שכבר עבר את הקושי זה לא הכי הוגן כלפיו).

דברים שכדאי לבדוק כשמתרשמים ממעון פוטנציאלי:

האם התינוקות שם נראים שמחים או עצובים?

האם הטונים בהם מדברים הגננת/הצוות רגוע ושליו או חסר סבלנות וחסר חשק?

האם התינוקות בפעוטון מופעלים על ידי הצוות או שכל ילד משוטט חסר מטרה?

האם התינוקות בפעוטון נמצאים במזרן פעילות/משחקים בחופשיות או שהם "כלואים" בטרמפולינות ולולים?

האם המטפלות מרימות על הידיים, מרגיעות ורגועות או לא מרימות על הידיים ועונות בחוסר סבלנות לילדים?

האם המטפלות/סייעות במעון מדברות לתינוקות שעדיין לא עונים בחזרה? האם הן מאתגרות אותם במשחקים, חיוכים ושירים או סתם יושבות ושומרות על התינוקות?

יש צורך לערוך הפרדה בין מעונות פרטיים לבין מעונות מפוקחים של משרד התמ"ת (ויצ"ו ונעמ"ת) –  ההבדלים העיקריים בין מעונות פרטיים לבין מעונות בפיקוח משרד התמ"ת הם בעיקר:

1. מחיר – במעונות של משרד התמ"ת תשלמו משמעותית הרבה פחות מאשר בפעוטונים פרטיים.

2. פיקוח על התכנים המועברים – ישנו פיקוח על התכנים המועברים לילדיכם, לעומת פעוטון/מעון פרטי בו הגננת יכולה להחליט בעצמה על התכנים ולשנותם לפי ראות עיניה (בשני המקרים זה יכול להיות גם יתרון וגם חסרון)

3. תקני בטיחות שנאכפים – במעונות וגנים של משרד התמ"ת ישנה ביקורת ואכיפה של תקני בטיחות. אם זה מבחינת תקני בטיחות אש, היגיינה במטבח ובכל הקשור להכנת האוכל במעון, תקנים של כמות צוות אל מול כמות ילדים בגן וכו'.

4. פיקוח על הכשרתן המקצועית של צוות הגננות – בפעוטונים ובמעונות של משרד התמ"ת ישנו פיקוח על הכשרותיהן של הגננות. במעונות אלו הגננות הן בעלות תואר בחינוך ומוכשרות לעבוד כגננות, בניגוד לגן פרטי, שבו כל אחת יכולה להיות גננת ללא שום קשר להכשרה הפורמלית שלה.

המידע המופיע במאמר מובא לצורך מידע כללי בלבד. המידע מהווה את עמדתו של כותבו ואינו מהווה חוות דעת מקצועית או רפואית. אין המאמר מהווה תחליף לבדיקה רפואית פרטנית או לדעתו של איש מקצוע. האתר או כותב המאמר לא יהיו אחראים לכל תוצאה הנובעת מכך שמי מקוראי המאמר ביצע את המוצע בו, בין אם התייעץ או שלא התייעץ כראוי עם בעל מקצוע בעניינו האישי.

Share This Post
Have your say!
00
8 Comments
  1. כל זה טוב ויפה, אבל תכלס אין כמו לדבר עם הורים של ילדים שכבר הולכים או היו במשפחתון, לפחות ככה זה אצלי, קודם כל מדברים עם ההורים – זה אומר הכל.

    Reply
  2. הפיקוח על הכשרתן המקצועית של צוות הגננות הוא סופר חשוב ! צריך להדק ולפקח כמה שיותר

    Reply
  3. חשוב לשים לב לאן אנו שולחים את הילדים שלהו. מי הם המטפלים. אילו אישורים יש לפעוטון ועוד….

    Reply
  4. It's really great that people are sharing this information.

    Reply
  5. That's what we've all been waiting for! Great posting!

    Reply
  6. Your's is the intelligent approach to this issue.

    Reply
  7. Back in school, I'm doing so much lengianr.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.